Obsahuje žuvací tabak nikotín?

Knižnica o alternatívach fajčenia 06/03/2024

Prečítaj si o žuvacom tabaku, o nikotíne, ktorý obsahuje, a porovnaj ho s ostatnými orálnymi bezdymovými produktmi.

Áno, žuvací tabak spravidla obsahuje nikotín. Pre dospelého fajčiara, ktorého by zaujímal obsah nikotínu v žuvacom tabaku, je tiež dôležité vedieť, že obsah nikotínu v žuvacom tabaku môže byť v závislosti od výrobku alebo výrobcu rôzny.

Žuvací tabak nie je bez rizika; obsahuje nikotín, ktorý je návykový. Najlepšie rozhodnutie, ktoré môže dospelý fajčiar urobiť, je prestať užívať tabakové a nikotínové výrobky úplne. Bezdymové výrobky nie sú alternatívou k skončeniu s fajčením a neslúžia ako pomoc na vysadenie výrobkov s obsahom nikotínu.

Čo je žuvací tabak?

Žuvací tabak obvykle pozostáva z dozretých tabakových listov, ktoré výrobcovia formujú do určitého tvaru. Dospelí užívatelia si túto bezdymovú alternatívu umiestňujú do úst. Následne sa z nej žuvaním uvoľňuje nikotín.

Dospelí užívatelia môžu vysledovať praktizovanie žuvania tabaku až k prvému známemu výskytu tabaku. Civilizácia domorodých obyvateľov Ameriky konzumovali tabak práve žuvaním. Žuvací tabak sa od prvého použitia výrobku vyvinul a dnes dospelí užívatelia zvyčajne nájdu žuvací tabak v troch rôznych formách:

Loose leaf

Najbežnejšia forma žuvacieho tabaku, pri ktorej výrobca zväzuje jednotlivé listy tabaku do malých kúskov a balí ich do vrecka. Na použitie je vrecko obvykle umiestnené do úst.

Twist

Výrobca splieta tabakové listy dohromady do kužeľovitého tvaru, ktorý vyzerá podobne ako lano. Dospelý užívateľ si obvykle odrezáva alebo odhrýza kúsky a umiestňuje si ich do úst.

Plug

Tabakové listy sú obvykle rozdrvené a stlačené do štvorcových, tehlovitých dielikov. Dospelý užívateľ následne odlamuje kusy žuvacieho tabaku a umiestňuje si ich do úst.

Žuvací tabak vs. ústne bezdýmné produkty

Žuvací tabak nie je jedinou dostupnou ústnou bezdymovou alternatívou klasických cigariet. Ďalšie alternatívy, ako snus alebo nikotínové vrecká, fungujú porovnateľne so žuvacím tabakom. Každý z týchto produktov má svoje vlastné charakteristiky, ktoré ho odlišujú od ostatných.

Snus je podobný žuvaciemu tabaku – produkt sa vkladá do úst, kde uvoľňuje nikotín. Najväčším rozdielom je, že snus sa na rozdiel od žuvacieho tabaku nežuje.

Nikotínové vrecká sa tiež vkladajú do úst. Hlavným rozdielom oproti snus a žuvaciemu tabaku je u nikotínových vrecúšok ich zloženie. Neobsahujú totiž tabak, ktorý je základnou zložkou snus aj žuvacieho tabaku. Oproti tomu sú dostupné v najrôznejších príchutiach aj množstvách nikotínu.

Nikotínové vrecká
Žuvací tabak
Snus

Je pre Teba žuvací tabak vhodnou alternatívou ku klasickým cigaretám? Pri tomto rozhodovaní Ti určite pomôže, keď vieš, koľko nikotínu žuvací tabak obsahuje. Nezabudni, že žuvací tabak nie je bez rizika a obsahuje nikotín, ktorý je návykový.

Sú určené výhradne pre dospelých, ktorí by pokračovali vo fajčení alebo užívaní iných nikotínových produktov. Najlepším spôsobom, ako znížiť zdravotné riziká spojené s užívaním tabakových a nikotínových výrobkov, je úplne prestať tabakové výrobky a výrobky s obsahom nikotínu užívať.

Tento článok je určený len na všeobecné informatívne a vzdelávacie účely, na účely ktorých bol spísaný 15.2.2024. Niektoré informácie v tomto článku sú založené na externých zdrojoch tretích strán a neposkytujeme žiadne záruky akéhokoľvek druhu ohľadom presnosti, platnosti alebo úplnosti takýchto informácií.

Výhody elektronických cigariet v bežnom živote

Prečítaj si, aké sú výhody užívania elektronických cigariet a zariadení na nahrievanie tabaku pre Tvoje okolie.

Knižnica o alternatívach fajčenia 16/11/2023

Tajomstvo tabaku: Ako to všetko začalo?

Spoznaj tajomstvo pestovania a spracovania tabaku. Objav všetky jeho druhy a začítaj sa do pútavých príbehov z histórie tabaku.

Knižnica o alternatívach fajčenia 16/11/2023

Výhodné ponuky pre užívateľov IQOS

V našich IQOS predajniach môžete zadarmo vyskúšať všetky zariadenia aj tabakové náplne HEETS.

Výhody pre našich zákazníkov 16/11/2023